Google: 50 procent meer zerodays actief misbruikt in 2023 dan in 2022

Het aantal actief misbruikte zerodays is in 2023 flink gestegen ten opzichte van 2022. Dat stellen Googles Threat Analysis Group en beveiligingsbedrijf Mandiant in een nieuw rapport. In totaal telden de organisaties 97 misbruikte zerodaylekken, vijftig procent meer dan in 2022.

Lees verder »

RouterOS 7.14.2

MikroTik heeft een update voor versie 7.14 van RouterOS uitgebracht. RouterOS is een besturingssysteem dat zich richt op het uitvoeren van routertaken. Denk daarbij natuurlijk aan het routeren van netwerkverkeer, maar ook aan bandbreedtemanagement, een firewall, het aansturen van draadloze accesspoints, een hotspotgateway en een vpn-server. Het kan zowel op de hardware van MikroTik als op x86- of virtuele machines zijn werk doen. Voor het gebruik is een licentie nodig, die bij de aankoop van MikroTik-hardware is inbegrepen. De changelog voor deze uitgave kan hieronder worden gevonden. What's new in 7.14.2:

Lees verder »

Ransomwarebende dreigt 3TB aan patiëntendata van Schotse NHS te lekken

De ransomwarebende INC Ransom claimt 3TB aan data te hebben gestolen van de Schotse National Health Service, of NHS. De bende dreigt de data online te publiceren, tenzij de Schotse gezondheidsdienst losgeld betaalt.

Lees verder »

Amazon investeert nog eens 2,75 miljard dollar in AI-start-up Anthropic

Amazon investeert nog eens 2,75 miljard dollar in AI-start-up Anthropic. Anthropic is bekend van zijn chatbot Claude, een directe concurrent van ChatGPT. Eerder investeerde Amazon ook al in de start-up.

Lees verder »

Visual Studio 2022 17.9.5

Microsoft heeft versie 17.9.5 van Visual Studio 2022 uitgebracht, een versie met extra lange ondersteuning. Deze populaire programmeerontwikkelomgeving, verkrijgbaar in de smaken Community, Professional en Enterprise, beschikt over handige opties om het programmeren in onder andere Visual C++, Visual Basic, C#, F# en Python gemakkelijker te maken. De nieuwe versie is volledig 64bit en heeft een vereenvoudigde gebruikersinterface. Meer informatie over versie 17.9 is op deze pagina van Microsoft te vinden. In deze uitgave is een probleem verholpen waardoor het programma niet wilde opstarten op computers uitgerust met een oudere processor. What's New

Lees verder »

Freedom Internet verlaagt prijzen voor KPN's glasvezelnetwerk

Freedom Internet verlaagt per 1 mei de prijzen van bestaande en nieuwe klanten die op het glasvezelnetwerk van KPN zitten. De exacte prijzen verschillen per abonnement, maar voor de meeste producten gaat het om een paar euro per maand.

Lees verder »

deCONZ 2.26.3

Versie 2.26.3 van deCONZ is uitgekomen. DeCONZ is een Zigbee-gateway ontwikkeld door Dresden Elektronik. Met deze gateway is het mogelijk om Zigbee-apparaten van verschillende fabrikanten aan te sturen door middel van de Phoscon-webapp. De deCONZ-gateway is los te gebruiken, maar ook in combinatie met verschillende domotica-applicaties zoals Home Assistant, Domoticz en openHAB. De software kan alleen gebruikt worden in combinatie met een ConBee-usb-stick of een RaspBee Shield voor de Raspberry Pi. Meer informatie over deCONZ kan op ons forum worden gevonden. De changelog sinds versie 2.25.3 kan hieronder worden gevonden.

Lees verder »

Nothing Phone (2a) vs. Redmi Note 13 Pro+ - Budget betekent bloatware … Of niet

De Nothing Phone (2a) moet het goedkopere midrangesegment veroveren. De Redmi Note 13 Pro+ is ongeveer even duur, dus ideaal om hem mee te vergelijken.

Lees verder »

Tweakers Podcast #314 - Apple-roasts, glaslasers en bieralgoritmes

Deze week praten Wout Funnekotter, Jurian Ubachs, Arnoud Wokke en Daan van Monsjou over een mogelijke toekomst voor VR, algoritmes om bier te verbeteren, de verjaardag van Rollercoaster Tycoon, de aanklacht tegen Apple in de VS en data opslaan op glas.

Lees verder »

Google schrapte in 2023 5,5 miljard advertenties en 12,7 miljoen ad-accounts

Google heeft in 2023 meer dan 5,5 miljard advertenties van zijn advertentienetwerk geblokkeerd. In 2022 waren dat er ongeveer 5,2 miljard. Het Amerikaanse techbedrijf heeft vorig jaar ook 12,7 miljoen accounts van adverteerders verwijderd. In 2022 waren dat er nog 6,7 miljoen.

Lees verder »

No Man’s Sky Update 4.6 introduceert verbeterde ruimtestations en ship creator

Hello Games heeft de update 4.6 voor No Man’s Sky uitgebracht, genaamd Orbital. De update introduceert enkele visuele verbeteringen, tal van wijzigingen voor ruimteschepen en een tool waarmee spelers zelf ruimteschepen kunnen ontwerpen.

Lees verder »

Google brengt Circle to Search naar Pixel 6, Pixel Fold en Pixel Tablet

Google brengt de Circle to Search-functie deze week naar Pixel 6-, Pixel 6a-, Pixel Fold- en Pixel Tablet-toestellen. Dat schrijft 9to5Google. De zoekfunctie wordt ook uitgerold naar Samsung Galaxy S23-, Fold5-, Flip5- en Samsung Tab S9-apparaten.

Lees verder »

Qubes OS 4.2.1

Versie 4.2.1 van Qubes OS uitgebracht. Qubes OS is een op privacy en beveiliging georiënteerd besturingssysteem. Het maakt gebruik van security by isolation, wat inhoudt dat de verschillende onderdelen van het OS in aparte vm's draaien. In tegenstelling tot bijvoorbeeld VMware Workstation en Virtualbox is er geen host-os, maar draaien de vm's direct op de aanwezige hardware. De virtualisatie wordt door bare-metal hypervisor Xen verzorgd en voor de gebruikersomgeving kan onder meer uit Fedora, Debian, Whonix en Windows worden gekozen. Meer informatie over Qubes OS kan op deze pagina worden gevonden. De releasenotes voor deze uitgave zijn hieronder voor je op een rijtje gezet. What’s new in Qubes OS 4.2.1?

Lees verder »

Marvel kondigt nieuwe free-to-play pvp-shooter Marvel Rivals aan

Marvel heeft een nieuwe free-to-play team-based multiplayershooter aangekondigd: Marvel Rivals. Het betreft een pc-game die in 6v6-modus te spelen is en seasonal updates krijgt. Ontwikkelaar NetEase start in mei een gesloten bèta. Wanneer de game verschijnt, is nog niet duidelijk.

Lees verder »

Apps uit Google Play Store konden Android-toestellen aan proxynetwerk toevoegen

Securitybedrijf Human Threat Intelligence heeft ontdekt dat de Google Play Store onlangs 28 apps heeft geherbergd die in staat waren om Android-toestellen als proxynode aan een commercieel proxynetwerk toe te voegen. Google heeft de apps inmiddels verwijderd.

Lees verder »

HWiNFO32/64 8.00

Realix heeft versie 8.00 van HWiNFO uitgebracht. Dit programma geeft een overzicht van de hardware in een Windows-pc. Ook kunnen de processor, het geheugen en de harddisk aan enkele eenvoudige prestatietests worden onderworpen. Daarnaast kunnen de waarden van de diverse sensors op het moederbord, de videokaart en de harde schijf worden uitgelezen. Het programma maakt statusrapporten die in tekst-, csv- of XML-formaat kunnen worden gegenereerd. Naast de gratis versie is er ook een pro-versie, die onder meer gebruik in commerciële omgevingen toestaat en het verzamelen van data via de commandline mogelijk maakt. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit: Changes in HWiNFO version 8.00:

Lees verder »

OnLeaks: Google introduceert dit jaar drie verschillende Pixel 9-telefoons

Google is mogelijk van plan om dit jaar drie verschillende Pixel 9-modellen op de markt te brengen. Dat claimt bekende leaker OnLeaks Naast een Pixel 9 en Pixel 9 Pro, zou er ook een Pro XL-variant verschijnen. OnLeaks publiceert ook eerste renders van de 'gewone' Pixel 9.

Lees verder »

UAD-ng 1.0.3

UAD-ng staat voor Universal Android Debloater Next Generation en is een programma voor Windows, Linux en macOS waarmee overbodige software, oftwel bloat, van een Androidtelefoon kan worden verwijderd. Dit moet onder meer de privacy en de prestaties van de batterij te goede komen. Dit is uiteraard niet zonder risico en dus enige voorzichtigheid en natuurlijk een goed back-up vooraf is aan te raden. Meer informatie over dit programma is op deze pagina te vinden. Afgelopen maandag is versie 1.0.3 uitgekomen en de changelog daarvan ziet er als volgt uit: Features

Lees verder »

Documenten bewijzen hoe Facebook Snapchat-gebruikers via vpn afluisterde

Er zijn rechtbankdocumenten verschenen die dieper ingaan op de manier waarop Meta, destijds nog Facebook, het internetverkeer van Snapchat-gebruikers in 2016 kon afluisteren. Het Amerikaanse bedrijf deed dat met behulp van de Onavo-vpn, die Meta in 2013 overnam.

Lees verder »

EU-Hof: Amazon moet in EU gedetailleerde informatie delen over online reclame

De Europese Commissie mag Amazon als 'zeer groot onlineplatform' aanmerken en het daarbij behorende verscherpte toezicht instellen. Amazon had hier bezwaar tegen ingesteld, maar het Europees Hof van Justitie oordeelt dat de belangen van de EC zwaarder wegen.

Lees verder »

Overheid VK: China zit achter cyberaanvallen op democratische instellingen

De Britse overheid claimt dat Chinese overheidsorganisaties en individuen in 2021 en 2022 cyberaanvallen in het VK hebben uitgevoerd. Zij hadden het op democratische instellingen en parlementsleden gemunt en konden gegevens van miljoenen Britten buitmaken.

Lees verder »

NYT: Israël gebruikt omvangrijk gezichtsherkenningssysteem in Gaza

Het Israëlische leger maakt gebruik van een omvangrijk gezichtsherkenningsprogramma om Hamas-leden op te sporen. Dat zeggen meerdere anonieme bronnen tegen The New York Times. Voor het systeem gebruikt het leger camera's bij checkpoints, drones en andere beeldbronnen.

Lees verder »

Amazon krijgt in Polen miljoenenboete om gebruik van dark patterns

Amazon heeft van een Poolse toezichthouder een boete van bijna 7,4 miljoen euro gekregen, onder meer vanwege het gebruik van dark patterns. Het bedrijf gebruikte bijvoorbeeld timers om klanten te verleiden sneller te kopen. Daarnaast kwam Amazon overeenkomsten niet na.

Lees verder »

Tails 6.1

Tails staat voor The amnesic incognito live system en is een live Linux-distributie die zich richt op privacy en anonimiteit. Als basis maakt het gebruik van Debian GNU/Linux en het voegt daar een Gnome-omgeving met Tor, Tor Browser, Pidgin, Thunderbird, Electrum, LibreOffice, GPG en KeePassXC aan toe. Voor meer informatie verwijzen we naar deze pagina. Versie 6 is op Debian 12 gebaseerd en Gnome 43. In versie 6.1 zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht: Changes and updates

Lees verder »

Playseat gaat officiële Formule 1-stoelen en -racesims maken

Formula 1 en Playseat hebben een meerjarige licentieovereenkomst afgesproken. Playseat gaat daardoor officiële Formule 1-producten uitbrengen 'voor zowel casual als professionele gamers'. Het bedrijf brengt eerst een racesim uit.

Lees verder »

Phil Spencer wil Xbox-consoles openstellen voor externe gamewinkels

Microsofts Gaming-ceo Phil Spencer zegt Xbox-consoles te willen openstellen voor externe gamewinkels, zoals de Epic Games Store en Itch.io. Dit zou spelers meer vrijheid moeten geven en het platform aantrekkelijker maken. Spencer zei niet wanneer de winkels naar de consoles komen.

Lees verder »

Schiphol test autonome elektrische bussen voor werknemers

Luchthaven Schiphol test twee zelfrijdende bussen die op het vliegveld werknemers vervoeren op een vaste route. Met de test wil Schiphol onderzoeken wat de voordelen van autonoom vervoer zijn en hoe werknemers dit ervaren. De test loopt tot eind april.

Lees verder »

Atlas VPN stopt in april en zet klanten over naar NordVPN

De vpn-dienst Atlas VPN stopt per 24 april. De dienst zegt dat onder meer hoge concurrentie en stijgende prijzen voor dit besluit hebben gezorgd. De dienst zet klanten over naar NordVPN, dat onder hetzelfde moederbedrijf valt.

Lees verder »

Affinity Suite 2.4.1

Serif heeft versie 2.4.1 van de Affinity Suite uitgebracht. De Affinity Suite bestaat uit de programma's Photo, Designer en Publisher, en kan worden beschouwd als de tegenhanger van bijvoorbeeld Photoshop, Illustrator en InDesign van Adobe. De software is beschikbaar voor Windows, macOS en iOS, en wordt regelmatig met korting aangeboden. Verder betreft het een eenmalige aanschaf, want Serif doet niet aan abonnementen. Of dat zo blijft nu Serif door Canva is overgenomen is nog niet helemaal duidelijk. In deze uitgave zijn onder meer lessen voor beginners toegevoegd. Announcing version 2.4.1 updates for the Affinity Suite on all platforms.

Lees verder »

.Adv - Wat vinden tweakers van de Samsung Galaxy S24-serie?

Tweakers Partners en Samsung organiseerden rondom de Samsung Galaxy S24, Samsung Galaxy S24+ en Samsung Galaxy S24 Ultra een testpanel. We vroegen vijf tweakers uit België en Nederland om de telefoons aan de tand te voelen. De opvallendste ervaringen van de community hebben we voor je samengevat.

Lees verder »

Hof: Google had meer moeten doen tegen nepadvertenties cryptovaluta BN'ers

Google had meer moeten doen om de nepadvertenties waarin BN'ers cryptovaluta aanprijzen, te blokkeren. Dat stelt het Gerechtshof Amsterdam. Het techbedrijf blokkeerde nepadvertenties wel nadat ze gemeld werden, maar blokkeerde nieuw aangemaakte, identieke ads niet.

Lees verder »

BurnAware 17.6

Versie 17.6 van het cd-, dvd- en blu-ray-brandprogramma BurnAware is uitgekomen. Dit programma is beschikbaar in een Free-versie en in betaalde Premium- en Professional-edities, met prijzen van respectievelijk dertig en veertig dollar. De betaalde uitvoeringen hebben extra functionaliteit, zoals voor het kopiëren van schijfjes en het rippen van audio-cd's. Op deze pagina worden de verschillende edities tegen elkaar afgezet. De gratis versie wordt gebundeld met optionele extra's; hier staat een versie waar die niet in zitten. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd: New features

Lees verder »

Q-Dir 11.49

Software OK heeft versie 11.49 van Q-Dir uitgebracht. Q-Dir is een gratis filemanager. Het ziet er een beetje uit als Windows Verkenner, maar dan met vier schermen, waardoor het eenvoudig is om bestanden te verplaatsen, beheren of bekijken. Dit verklaart ook meteen de naam: de Q staat voor quad. De download is ongeveer een megabyte groot en het programma is in verschillende talen te gebruiken, waaronder in het Nederlands. De changelog voor deze uitgave kan hieronder worden gevonden. New in version 11.49

Lees verder »

Nederland en Vlaanderen willen samen digitale vaardigheden leraren verbeteren

Nederland en Vlaanderen gaan samen een methode ontwikkelen om de digitale vaardigheden van leraren te verbeteren. Dat is bekendgemaakt op de Nederlands-Vlaamse Onderwijstop. Dit moet er onder andere voor zorgen dat ze hun leerlingen op dit gebied beter kunnen onderwijzen.

Lees verder »

Xbox Cloud Gaming krijgt ondersteuning voor muis en toetsenbord in sommige games

Microsoft gaat het mogelijk maken om bepaalde Xbox Cloud Gaming-games te spelen met een muis en toetsenbord. Die functionaliteit wordt momenteel getest als bèta voor deelnemers van het Xbox Insider-programma. De feature wordt ondersteund door veertien verschillende games.

Lees verder »

Pale Moon 33.0.2

Versie 33.0.2 van Pale Moon is uitgekomen. Deze webbrowser is ooit begonnen als een fork van Mozilla Firefox. Door optimalisaties voor moderne hardware en het weglaten van Accessibility-features en Parental Controls presteerde hij toen een stuk beter. Ook was er een 64bit-versie beschikbaar, ruim voordat Mozilla deze zelf aanbood. Intern werkt het op Goanna, een van Mozilla's Gecko afgeleide browserengine. De browser is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS, en als bèta ook voor FreeBSD. Vanaf versie 30 identificeert de browser zich naar buiten toe weer als een Firefox-browser, wat het eenvoudiger moet maken om oudere browserextensies te gebruiken. De download van Pale Moon is alleen in het Engels; een apart Nederlands taalbestand is beschikbaar. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd: Pale Moon version 33.0.2

Lees verder »

Belgische onderzoekers gebruiken AI om biertjes lekkerder te maken

Belgische wetenschappers hebben naar eigen zeggen AI gebruikt om de smaak van bier te verbeteren. De onderzoekers maakten een blond biertje met alcohol en een alcoholvrij pilsje, die door een proefpanel beide als lekkerder werden beoordeeld dan de originele versies.

Lees verder »

Apple houdt ontwikkelaarsconferentie WWDC op 10 juni

Apples WWDC-ontwikkelaarsconferentie begint dit jaar 10 juni. Tijdens dat evenement kondigt de techgigant nieuwe versies van onder meer iOS en macOS aan. Mogelijk onthult Apple dit jaar ook nieuwe Generatieve AI-functies voor zijn software.

Lees verder »

Blender 4.1

Versie 4.1 van het crossplatform- en opensourceprogramma Blender is uitgekomen. Deze applicatie is bedoeld voor 3d-modelling, animatie, rendering, postproduction, interactive creation en playback. Meer informatie over de uitgebreide mogelijkheden van Blender kan op deze pagina worden gevonden. Met dit programma zijn onder meer de korte opensource-animatiefilms Elephants Dream, Big Buck Bunny, Sintel, Tears of Steel, Cosmos Laundromat en Sprite Fright gemaakt. Versie 4.1 is weer een release met heel veel veranderingen, te veel om hier op te noemen. Een overzicht is in deze video te vinden. Bij 80 level hadden ze het volgende te melden over deze uitgave: Blender 4.1 Officially Released

Lees verder »

Google brengt native Arm-versie van Chrome uit voor Windows-pc's

Google komt met een native Arm-versie van zijn Chrome-browser voor Windows-pc's. Dat maakt de techgigant op dinsdag bekend. Eerder verscheen al een Arm-versie van de Chrome Canary-testbrowser voor dat besturingssysteem.

Lees verder »